Šta kada ne ide po planu tokom prezentacije

Jedna od najvećih noćnih mora svakog javnog govornika jeste izgubiti nit svog govora tokom prezentacije. Bez obzira da li ste početnik ili iskusni govornik, greške se događaju svima nama. Međutim, umesto da se fokusirate na greške, fokusirajte se na to kako se nositi sa njima i održati samopouzdanje tokom prezentacije. U ovom tekstu ćemo podeliti pet saveta za prevazilaženje grešaka tokom prezentacije, zajedno sa primerima i akcionim koracima kako možete primeniti ove savete i poboljšati svoje prezentacione veštine.

Nastavite dalje

Jedan od najvažnijih saveta za prevazilaženje grešaka tokom prezentacije jeste da jednostavno nastavite dalje. Nemojte dozvoliti da greška poremeti vaš ritam i koncentraciju. Ako je moguće, jednostavno nastavite sa prezentacijom bez obzira na grešku. Ako ne možete nastaviti dalje, pokušajte se vratiti na prethodnu temu i krenuti od tamo.

Primer: Zamislite da ste izgubili nit svog govora na slajdu sa statistikama. Pogledajte u svoje beleške, pronađite tačku gde ste stali i nastavite dalje kao da se ništa nije dogodilo.

Akcioni koraci: Pripremite se tako da imate detaljan plan svoje prezentacije i beleške koje će vam pomoći da se vratite na pravi put u slučaju da izgubite nit svog govora. Takođe, vežbajte svoj govor više puta kako biste bili spremni za bilo koju situaciju.

Iskoristite humor

Ukoliko ste dovoljno opušteni, možete iskoristiti grešku kako biste se našalili sa publikom i smanjili napetost. Humor može biti sjajan način da se opustite i vratite na pravi put.

Primer: Ako ste zaboravili reči svoje prezentacije ili ste izgovorili pogrešnu reč, možete se našaliti sa sobom i publikom kako biste smanjili napetost. Na primer, možete reći: „To je bio moj pokušaj da skratim ovaj izraz, izgleda da sam ga malo previše skratio!“.

Akcioni koraci: Istražite svoju publiku i upoznajte se sa njihovim smislom za humor. Takođe, pripremite nekoliko šala ili duhovitih komentara koje biste mogli iskoristiti u slučaju da napravite grešku tokom prezentacije.

Pogledajte u svoje beleške

Ako ste izgubili nit svog govora, možda će vam pomoći da pogledate u svoje beleške kako biste se vratili na pravi put. Važno je da uvek imate svoje beleške pri ruci kako biste se mogli vratiti na pravu temu ako zaboravite nešto bitno.

Primer: Ako ste izgubili nit svog govora, pogledajte u svoje beleške i pronađite tačku gde ste stali. Ako ne možete pronaći tačku gdje ste stali, pokušajte da se setite posljednje teme koju ste govorili i krenite od tamo.

Udahnite duboko

Ako osećate nervozu ili ste preplavljeni, udahnite duboko nekoliko puta kako biste se smirili i usredotočili na daljnju prezentaciju. Duboko disanje može vam pomoći da se smirite i usredotočite na svoj govor.

Primer: Ako osjećate nervozu ili anksioznost, zatvorite oči i udahnite duboko nekoliko puta. Koncentrišite se na svoj dah i pokušajte se smiriti prije nego što nastavite sa prezentacijom.

Akcioni koraci: Prije početka prezentacije, napravite nekoliko dubokih udisaja kako biste smanjili nervozu. Takođe, vežbajte tehnike disanja i meditacije kako biste bili spremni za bilo koju situaciju.

Pripremite se unapred

Najbolji način da izbegnete greške tokom prezentacije jeste unaprijed se dobro pripremiti. To znači da trebate vežbati svoj govor i proveriti sve materijale koje koristite kako biste bili sigurni da su precizni i tačni.

Primer: Pre prezentacije, proverite sve materijale koje koristite kako biste bili sigurni da su tačni i precizni. Vežbajte svoj govor više puta kako biste bili sigurni da se osećate samopouzdano kada dođe vreme za prezentaciju.

Akcioni koraci: Napravite plan svoje prezentacije i vežbajte svoj govor više puta. Takođe, proverite sve materijale koje koristite kako biste bili sigurni da su tačni i precizni. Na taj način, moći ćete da se fokusirate na svoj govor i izbegnete greške tokom prezentacije.

Uz ove savete, možete prevazići greške tokom prezentacije i zadržati samopouzdanje tokom celog govora. Zapamtite, greške se događaju svima, ali to ne znači da trebate izgubiti samopouzdanje. Nastavite dalje, iskoristite humor i pripremite se unapred kako biste imali uspešnu prezentaciju.

Edukacije koje ti mogu pomoći da razviješ bolje prezentacione sposobnosti

NAVIGATOR

Saznaj više

NLP PRACTITIONER

Pogledaj