Kako da se oslobodiš straha od prezentacije?

Da li se ikada osećaš nesigurno kada treba da držiš prezentaciju? Da li ti se čini da će svi gledati samo u tebe i da ćeš napraviti grešku? Veliki broj naših polaznika upravo zbog ove teme dolaze na naše edukacije, i zato sa tobom delimo nekoliko saveta kako da prevaziđeš ovaj problem i uz malo truda i vežbe, pobediš ovaj strah i postaneš samouvereniji u svojim prezentacijama.

Priprema je ključna

Jedan od najboljih načina da se smanji strah od prezentacije je dobra priprema. Pripremi se tako što ćeš detaljno isplanirati svoju prezentaciju, razmisliti o tome šta želiš da kažeš i kako ćeš to reći. Takođe, vežbaj svoju prezentaciju pred ogledalom ili pred prijateljima kako bi se osećao sigurnije.

Istraživanje koje je sproveo Harvard Business Review pokazalo je da priprema prezentacije uz pomoć alata kao što su mind mape i vremenski rasporedi može da poveća samopouzdanje govornika i smanji stres. Poenta je u tome da se pripremiš unapred, da imaš jasan plan i da se osećaš sigurno u svoje znanje i sposobnosti. Na taj način ćeš se osloboditi stresa i neizvesnosti.

Pored toga, važno je da se upoznaš sa publikom kojoj se obraćaš. Razmisli o tome ko su tvoji slušaoci, koja je njihova pozicija, šta ih interesuje, da li imaju nekakvo predznanje o temi koju obrađuješ. Na taj način ćeš moći da se prilagodiš njihovim potrebama i uspostaviš bolju komunikaciju.

Fokus na publiku

Umesto da se fokusiraš na svoj strah, fokusiraj se na publiku. Razmisli o tome ko je tvoja publika i šta bi ih moglo zanimati. Neka tvoja prezentacija bude usmerena ka njima i njihovim potrebama. Na taj način ćeš se osećati sigurnije i samouverenije.

Istraživanje koje je sproveo Journal of Business and Psychology pokazalo je da kada se govornik fokusira na publiku, a ne na sebe, to može da poveća njegovo samopouzdanje i poboljša performanse. Fokusiranje na publiku znači da si svestan da tvoja prezentacija nije samo o tebi , nego i o onome što želiš da preneseš publici. Na taj način ćeš se osećati manje opterećeno i usredsređeno na ono što je bitno.

Takođe, važno je da se uspostavi kontakt sa publikom. Možeš koristiti različite tehnike, kao što su pitanja, priče iz sopstvenog iskustva, anegdote, ilustracije, citati, itd. Na taj način ćeš uspostaviti interakciju sa svojom publikom i prezentacija će postati interesantnija i efikasnija. Na NLP edukacijama učimo kroz praktično vežbanje u grupi kako uspostaviti odnos poverenja “Rapport” sa sagovornikom ili grupom što je preduslov za bilo koji vid komunikacije.

Duboko diši

Kada se osećaš napeto ili nervozno, duboko diši. Udahni duboko kroz nos i izdahni polako kroz usta. Ovo će ti pomoći da se opustiš i smanjiš stres.

Istraživanje koje je sproveo International Journal of Psychology Research pokazalo je da duboko disanje može da smanji simptome anksioznosti i poboljša kognitivne performanse. Duboko disanje je jednostavan i efikasan način da se smiriš pre prezentacije i zadržiš kontrolu nad svojim telom.

Pored dubokog disanja, važno je da se pripremiš i na druge načine. Na primer, možeš koristiti tehnike relaksacije, poput meditacije ili joge, koje će ti pomoći da se opustiš i smiriš svoj um.

Prihvati svoje greške

Svi pravimo greške, i to je u redu.Umestoda se fokusiraš na to da li ćeš napraviti grešku ili ne, fokus prebaci na to da preneseš svoju poruku na najbolji mogući način. Ako napraviš grešku, udahni, zastani i jednostavno nastavi dalje.

Pored toga, važno je da se pripremiš na greške i da imaš plan B. Na primer, ako se pojavi tehnički problem, imaj spreman alternativni način prezentovanja. Takođe, važno je da imažš dovoljno informacija o temi koju prezentuješ kako bi bio spreman da odgovoriš na pitanja publike.

Vizualizuj uspeh

Pokušaj da vizualizuješ sebe kako uspešno završavaš svoju prezentaciju. Zamisli kako se osećaš kada završiš i kada dobiješ pozitivne povratne informacije od publike. Ovo će ti pomoći da pripremiš svoj mozak na sve ono nepoznato što u suštini pokreće naš strah.

Istraživanje koje je sproveo „Journal of Imagery Research in Sport and Physical Activity“ proučavalo je efekte vizualizacije uspeha na sportske performanse. U istraživanju su učestvovali sportisti koji su koristili tehnike mentalne predstave da bi vizualizovali uspešne ishode svojih nastupa. Studija je pokazala da je vizualizacija uspeha efikasan način za povećanje samopouzdanja i samopoštovanja, što je ključni faktor u prevazilaženju anksioznosti vezane za nastupe.

U ovom istraživanju se potvrđuje da vizualizacija uspeha može pozitivno uticati na performanse sportista, ali se ova tehnika može primeniti i u drugim oblastima života, kao što su posao, umetnost, muzika, itd. Vizualizacija se može koristiti kao tehnika mentalnog treninga koja pomaže u razvoju samopouzdanja i pripremi za izazovne situacije.

Vizualizacija može biti vrlo efikasna kada se kombinuje sa fizičkom praksom. Kombinacija ove dve tehnike omogućava vežbanje uspešnih ponašanja i stvaranje mentalne slike uspeha, što može povećati samopouzdanje i samopoštovanje. Ovo je naročito korisno u situacijama kada su stres i pritisak visoki, kao što su javni nastupi, ispitivanja, razgovori za posao, itd.

Studija takođe ukazuje na to da vizualizacija može biti korisna u kombinaciji sa drugim tehnikama, kao što su trening opuštanja, meditacija, joga, itd. Ove tehnike mogu pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti, što može doprineti pozitivnom ishodu nastupa.

Kombinacija vizualizacije sa drugim tehnikama mentalnog treninga poput NLP tehnika može pomoći u razvoju mentalne snage i pripremi za izazovne situacije u različitim oblastima života.

Vežbaj, vežbaj, vežbaj

Kada smo kod studija postoje i one koje pokazuju da je jedan od najboljih načina da se smanji strah od javnog nastupa upravo vežba. Dakle, što više vežbaš, to ćeš se osećati samouverenije i manje ćeš se plašiti. Zapamti, niko nije savršen, ali sa malo truda i vežbe možeš postati sjajan govornik.

Važno je da se ne plašiš grešaka, jer su one deo procesa učenja. Vežbaj pred ogledalom, snimaj sebe, vežbaj pred prijateljima ili porodicom, učestvuj na radionicama za javni nastup. Što više vežbaš, to ćeš se osećati sigurnije i samouverenije u svojim prezentacijama.

Zaključak

Strah od javnog nastupa može biti veliki izazov za mnoge ljude, ali uz prave tehnike i vežbu, svako može postati samouvereniji u svojim prezentacijama.

Edukacije koje ti mogu pomoći da se oslobodiš straha od prezentacije

NAVIGATOR

Saznaj više

NLP PRACTITIONER

Pogledaj