Možda ste već u burnout-u a da toga niste ni svesni?

Da li vam ovaj scenario zvuči poznato?

Podižete pogled sa ekrana i primećujete da se dan polako smiruje. Šaljete poruku prijateljima da ipak nećete stići na piće, gasite zvuk telefona jer znate da sledi rafal poruka na temu kako ‘opet ispaljujete’. Dovlačite se kući, poslednjim atomima snage se tuširate i sipate sebi piće kako bi se opustili. Palite TV i prebacujete sa kanala na kanal u nadi da će nešto privući vašu pažnju. Čekate da vam san padne na oči i radujete se što ćete sutra ceo dan provesti u krevetu.

Ako je odgovor na pitanje: ‘Da.’, već ste u III fazi burnout-a!

Istraživanja nam kažu da je preko 70% zaposlenih u administraciji iskusilo bar blaže simptome sagorevanja u proteklih pet godina. Stoga ne treba da nas čudi što Svetska zdravstvena organizacija (WHO), u poslednjoj deceniji, revnosno menja i dopunjuje definiciju Burnout-a i danas ga prepoznaje kao „sindrom hroničnog stresa na radnom mestu koji nije uspešno lečen.“

Zapravo, sagorevanje je produženi, kontinuirani, nekontrolisani stres sa emocionalnim, mentalnim, fizičkim i duševnim simptomima kao što su iscrpljenost i apatije.

I ako u svom najtežem obliku podrazumeva čak i hospitalizaciju, burnout se može primetiti, i sanirati, mnogo pre nego što dođe do najgoreg.

Prva faza

U prvoj fazi, burnout je maskiran našom ambicijom da se dokažemo. Imamo tendenciju da prihvatamo i više posla nego što možemo i to, vremenom, vodi ka prekovremenom radu i zanemarivanju ličnih potreba. Tu i tamo preskočen obrok, nekvalitetan i oskudan san, preskakanje treninga i vremena za zabavu.

Druga faza

Druga faza je karakteristična po tome što, umesto da preuzmemo odgovornost za sopstveno stanje, mi tražimo krivca u spoljnim faktorima – nadređenom koji nas prenatrpava poslom, nekompetentnim ili lenjim kolegama zbog kojih sve moramo mi da radimo, i brzo i lako upadamo u konflikte. Takođe, počinjemo da izbegavamo sve što nije direktno povezano sa poslom.

Treća faza

Kada počnemo da doživljavamo pozive prijatelja i porodice kao opterećenje, postanemo razdražljivi i agresivniji i imamo utisak kao da više nemamo kontrolu nad stvarima koje nam se dešavaju, to je znak da smo duboko zagazili u treću fazu burnout-a i da je krajnje vreme da potražimo pomoć!

Četvrta faza

Četvrta faza se ogleda u fizičkoj i psihičkoj iscrpljenosti, depresiji i neprestanom osećaju anksioznosti. U ovoj fazi obično nemamo ni snage ni volje ni da ustanemo iz kreveta, prepuštamo se bindžovanju serija, alkoholu, tabletama ili nekom drugom ponašanju koje nam prividno donosi olakšanje.

Vremenski raspon od prve do četvrte faze je individualan i u mnogome zavisi od toga kako i koliko se bavimo mentalnom higijenom.

Ukoliko želite da saznate u kojoj ste vi fazi, i šta možete da uradite da prekinete negativnu spiralu, preuzmite test i saznajte!

Želiš da budeš bolji lider?

Prijavi se na BESPLATNU NLP Basic edukaciju.

Saznaj više