Kako da konačno prevaziđete osećaj zaglavljenosti (u životu, poslu, odnosima)?

Najčešće metafore koje klijenti koriste da bi opisali osećaj odsustva ideje, a posledično i volje i motivacije da se bilo šta uradi je „kao da sam u živom blatu“, „kao da sam pred nekim zidom“, a često i „kao da su mi vezane ruke…“ Istraživanja tvrde da čak 70% vas koji čitate ovo može da razume gornje izjave i da poistoveti svoje stanje sa navedenim. Vama koji spadate u 30% srećnika koji ne razumeju o čemu pričam, probaću da dočaram taj osećaj. Život postaje sličan ravnoj liniji. Ustajete ujutro, obavljate nužno, niste srećni i ne znate kako to da promenite. Osećate se tromo, bezvoljno, sa nekim konstantnim nemirom kao da vam izmiču sve prilike ovog sveta, a da toga niste ni svesni. Ponekad, može se desiti i da znate šta treba da uradite, ali ne umete da se pokrenete na akciju i niste sigurni koji je vaš prvi korak.

Kada bi „zaglavljenost“ bilo boja, bilo bi sivo kao smog, a zvučalo bi kao pisak visoke frekvencije koji iritira – ne možeš da ga ne čuješ, a ne znaš odakle dolazi i kako se gasi.

Ako se pitate „Zašto se ovako osećam?“

Sumnjam da ću vam otkriti toplu vodu. Već godinama unazad, kroz medije smo bombardovani porukama da nešto treba da uradimo, ostvarimo, postignemo. Na društvenim mrežama svakodnevno viđamo slike „uspešnih“ i „srećnih“ prijatelja; priče o ostvarenim biznismenima koji nemaju ni 30 godina, a već su na samom vrhu; plaćene reklame za uspeh/lepotu/prestiž koji nikad nije bio dostupniji (samo $ 19.99) Iluzija o lakoći postojanja baca senku na svako naše dostignuće, i čini da smo nedovoljno ____________ (rečenicu dopunite sami).

Šta se nalazi ispod površine?

Ako ste imali priliku da vozite stari, dedin bicikl koji već tri decenije stoji u šupi i pomera se samo kada treba izvaditi/vratiti kacu za kupus, razumećete analogiju koja sledi: Prednji točak je iskrivljen, sedište pocepano i neudobno, kočnica loše radi, lanac zarđao. Da li takav bicikl može da se vozi? Može, verujte mi na reč, ali jako teško i nećete s njim daleko stići. Potrebno je da se točak ispravi, sedište presvuče, kočnica popravi i zameni lanac kako bi bicikl ponovo mogao da se vozi. Vrlo slično se dešava ako sebe, i svoje važne potrebe, zanemarujete dugo.

Šta možemo da uradimo?

Da bismo pokrenuli promenu i da bi ona zaista vodila u dobrom pravcu za nas, potrebno je da pre svega odgovorimo na jedno važno pitanje: KO SAM JA? Jasno je da ovde ne mislim na vaše ime i prezime, gde radite i živite. Mislim na vašu suštinu. Ne treba previše da razmišljate, i time stvarate otpor prema ovom pitanju – probajte da mu se prepustite i odgovorite to u sebi (možete i da pišete ako vam je tako draže) Ko ste vi? Šta je vama važno? Koje su vaše ključne osobine? Uverenja? Vrednosti? Ako su vam ova pitanja i dalje teška, probajte da odgovorite na ovo: ŠTA JA ŽELIM? Zanemarite sve ono što „bi trebalo“, „što se mora“, „što drugi očekuju“, i odgovorite šta je to što vi zapravo želite. To je ključ izlaska iz stanja zaglavljenosti – Otkrivanje i stvaranje vrednosti koje su vama važne i život u skladu sa tim vrednostima.

Dokle god ne znamo šta je nama važno i nemamo svoju ličnu definiciju uspeha, po automatizmu usvajamo tuđe definicije, tuđe vrednosti, tuđa očekivanja i upravo to postaje izvor našeg nezadovoljstva.

A volja i motivacija? To se crpi iz samog življenja autentičnog života u kome znate ko ste, šta želite i u kom pravcu želite da idete. Kada osećate da je put kojim idete vaš put, da su izbori vaši, da idete u za svojim željama – mnogo je lakše pokrenuti se i istrajati. Odmah ću vam reći ono što i sami slutite: Ne očekujte da će ovaj proces biti lak. Nema magičnog štapića, nema prečice, nema instant rešenja koje može da zameni kontinuirani rad. Potrebno je da se pripremite na male korake, kojim ćete ispuniti svaki svoj dan. Jedan nepoznat autor je rekao: „Nema slave u treningu, ali bez treninga, nema slave!“

Najhrabriji i najveći korak koji ćete napraviti na ovom putu je ujedno i prvi, a to je da priznate sebi da je vreme da se nešto promeni, da obećate sebi da ćete tragati za rešenjima koliko god se činila nemogućim, dalekim i nedostižnim. A kada krenete na taj put, širom otvorite oči i tražite pomoć i podršku. To mogu biti važi bliski prijatelji, vaša porodica ili bilo ko za koga osećate da će vas razumeti, saslušati, podržati u svakom trenutku i usmeriti tamo gde treba.

Mi u CARS-u smo za podršku i pomoć uvek otvoreni, raspoloženi i verujemo u vas jer smo već mnogo puta svedočili neverovatnim promenima, ličnim ostvarenjima i samootkrivanju naših polaznika na NLP edukacijama i na individualnim koučing sesijama.

Zato vam, kao mali podsticaj da počnete poklanjam  30 min besplatne koučing sesije, i to je već prilika da porazgovaramo o vašoj temi, o oblasti u kojoj osećate zaglavljenost i da zajedno prođemo neka od ovih važnih pitanja. Dovoljno je da mi pišete ovde. Ili me potražite na Instagramu i pišite DM.

Podsećam vas i da naša NLP PRACTITIONER edukacija kreće od 26. septembra, (popust na cenu je 30%) i onda imate čitavih 9 dvodnevnih modula da se u inspirativnoj grupi, uz 4 licencirana trenera bavite svojim željama, ciljevima, vrednostima, da radite na unapređenju svega što smatrate da možete bolje, da radite na oslobađanju od svega što vas ograničava i još puno, puno toga.

Autor: Branislava Majstorović, Performance Coach & NLP trener⁣