Kako da dovedemo sebe u DOBRO STANJE

Da li je moguće da utičemo na svoje stanje, ili jednostavno treba da se prepustimo emocijama koje su nas obuzele? Možda vam se desilo da imate važan sastanak ali da se ne osećate uopšte dobro, da kada vam je potrebna smirenost obuzme vas anksioznost? Pitam se kako bi bilo kada bismo mogli sebe da dovedemo u stanje koje nam je potrebno i to onda kada nam je potrebno? Zvuči kao naučna fantastika ali je u stvari potpuno prirodna sposobnost nas ljudi. Da li vam se nekada dogodilo da osetite neki parfem i probudi vam se emocija koju ste osećali prema nekome ko je taj parfem koristio? Ili osetite miris ribljih specijaliteta i na momenat se teleportujete na morsku rivijeru? Naš mozak tokom života kreira stotine hiljada asocijacija. Neki okidači vezani za miris, ukus, dodir, zvuk ili sliku okidaju tačno određena stanja. U nekim se osećamo dobro u nekim ne. Dobra vest je da mi možemo sami da „okinemo“ stanje koje želimo. Volela bih da naglasim da kada se osećamo loše, to ne mora nužno biti loše stanje.
Naše emocije govore jezikom naše duše i nikada nisu tu bez potrebe. Kada naučimo njihov jezik možemo toliko toga saznati o sebi, svojim neispunjenim potrebama, potisnutim željama i ostalim emocijama i sećanjima koje smo gurnuli u dubinu svoje duše.
Pozitivno stanje uma ili u današnje vreme možda je bolje reći optimistično, je takođe navika. Ako ste se u životu mnogo više žalili nego posmatrali svet sa one malo pozitivnije strane, trebaće vam vremena da savladate novu veštinu. Vežbanje optimističnog stanja uma ne znači da se pravimo da smo srećni kada nismo, već da umemo da budemo srećni kada jesmo i da umemo da se izdignemo iznad problema tražeći njegovo rešenje. Za svaki problem postoji rešenje, i duboko verujemo u to da se u nama nalazi sve što nam je potrebno za pronalazak rešenja, ali tome možemo da pristupimo samo kada smo u mirnom, resursnom i posve optimističnom stanju uma.

SIDRENJE

Mozak pravi svakodnevno ogroman broj asocijacija o kojima sam pisala na početku teksta. Tehnikom „sidrenja“ moguće je da voljno nateramo mozak da napravi asocijaciju koja nam može koristiti za rešavanje nekog problema. Zamislite kada bismo mogli da pustimo određenu pesmu i iz stanja stresa sebe dovedemo u stanje opuštenosti. Fenomenalno zar ne?! Vrhunski sportisti ne bi mogli na teren bez velikog broja sidara koji su programirali, glumci imaju svoja sidra na sceni… Mi čak intuitivno umemo da usidrimo željena ali i neželjena stanja. Na primer, možda ste imali srećnu narukvicu za ispit. Ili omiljenu košulju za važne sastanke. Kada imate svoje sidro, osećate se sigurnije. Evo jednog od načina kako sami možete vežbati sidro, poput vrhunskog klizača. Ko je gledao klizanje, primetio je da klizači kada otklizaju bez greške koreografiju, često znaju da pri izlazu iz arene dodirnu led. Na taj način sidre (povezuju) osećaj zadovoljstva, samopouzdanja sa dodirivanjem leda. Kada to urade dovoljno puta, mozak će biti u stanju da kada im je potrebno, samo dodirivanje leda evocira osećaj zadovoljstva i samopouzdanja.

Hoćete da isprobate? Evo jednog zadatka za vas za ovu nedelju:

Razmislite prvo koje sidro biste koristili. Sidro može biti neka stvar, reč, melodija, slika…izaberite nešto i kada osećate neku lepu emociju ili kada ste u super stanju aktivirajte sidro (na primer, osećate se baš srećno, smejete se sa prijateljima možete početi pevušiti refren neke pesme ili dodirnuti minđušu), važno je da se opredelite za jedno sidro i uvek koristite isto sidro na istoj emociji. Zatim u nekoj drugoj situaciji kada se ponovo osećate srećno, aktivirate isto sidro ponovo. Uradite to svaki dan za različite srećne trenutke u vašem životu. Naredne nedelje kada se budete probudili, bez povoda aktivirajte sidro i ispratite kako ste se osećali nakon toga. Da bismo sidro mogli da koristimo kada nam je stvarno potrebno (recimo u stresnoj situaciji), potrebno je da smo ga uspešno aktivirali dovoljno često u neutralnim situacijama. Tehniku sidrenja učimo i praktikujemo na našoj NLP Practitioner edukaciji, koja kreće 26 i 27 septembra (1 modul). Kroz ukupno 9 različitih modula upoznaćete fenomanalne tehnike i alate NLP-a, radićete u inspirativnoj grupi sa 4 internacionalno licencirana trenera i kouča, a po završenoj edukaciji i sami ćete steći međunarodno priznat sertifikat i mogućnost da svoje putovanje ličnog razvoja nastavite na Master i trenerskoj edukaciji. Autor: Anja Tomić, NLP trener i kouč