Kako probuditi kreativnost na poslu – strategije kreativnosti

Nekada se kreativnost vezivala za poslove koji su u vezi sa umetnošću, ali sada živimo u vremenu kada je kreativnost u svakom poslu ne samo poželjna već i neophodna, kako bi na lakši i bolji način došli do pravog (željenog) klijenta.

Zašto je bitno imati kreativne zaposlene?

Kreativnost zaposlenih potrebna je svim organizacijama koje žele da budu uspešne i opstanu, naročito u uslovima rada koji su često nestabilni pa je potreba za transformacijom i reorganizacijom kompanija neophodna.

Šta nam kreativnost donosi?

Kreativnost je  sposobnost da se menjamo, da unosimo promene u organizaciji, u komunikaciji sa klijentom, komunikaciji unutar tima, odgovor na promene okruženja.  Kako je “promena jedina konstanta”, svaka kompanija koja sebe vidi na tržištu i za nekoliko godina, mora ulagati i u kreativnost svojih zaposlenih. Promena je, kako za pojedinca, tako i za kompaniju, u zavisnosti od veličine, brzine i važnosti promene, ili pretnja ili šansa. Pojedinac ili kompanija mora naučiti da se nosi sa promenama, da na njih reaguje, da se njima prilagođava. To mora biti jedna od vrhunskih veština svakog menadžera.
“Draže mi je da zabavim ljude nadajući se da će nešto naučiti, nego da ih podučavam nadajući se da će se zabaviti” Walt Disney

Kako podstaći/probuditi kreativnost zaposlenih?

Walt Disney mi je uvek prva asocijacija, kada nekom pričam o kreativnosti, kada navodim primer jako kreativne i uspešne osoba, čiji rad i danas pruža zadovoljstvo ljudima širom sveta. Mnogi spisi o njemu danas svedoče kao jednom nadasve kreativnom sanjaru, koji je koristio ono što svi mi nekada radimo, sanjario je o onome što želi, o životu i poslu kakav želi. On bi ceo svoj film prvo u umu stvarao, u mašti svog fantastičnog uma je proživljavao svaki lik, svaku radnju. Kako sva ta divna sanjarenja ne bi postala samo iluzija i raspršila se već pri prvom deljenju sa nekim, on bi potom pravio plan za ostvarenje tog sna, kao pravi planer ili realizator, pravio bi jedan realističan plan za ostvarenje. Tada bi bio “na zemlji”, sagledavao je novac, vreme, resurse, sakupljao sve potrebne informacija kako da san postane realnost. Kada bi napravio plan, koristio bi sve svoje analitične sposobnost, da dodatno izanalizira i “utegne” plan, kao pravi analitičar. Robert Dilts je od ovog Diznijevog stvaralačkog poduhvata napravio ozbiljnu strategiju kreativnosti, o kojoj detaljno učimo na NLP Practitioneru, o tome kako je primeniti kao pojedinac ili kompanija.  A šta je ono što bi mogli već danas od te strategije da primenite u vašoj kompaniji? Možete ohrabriti zaposlene (pa i sebe podsetiti povremeno):
  • Dajte im potrebnu slobodu. Stalno ocenjivanje i procenjivanje njihovog rada i odstupanja od zadatih načina rešavanja problema, nekada može učiniti da prestanu da daju svoje ideje. Dajte im priliku da sami reše problem, da daju ideju, da je primene.
  • Podržite ih: kreativnost je veća što je podrška okoline veća. Dajte im lični primer, i pokažite da to i od njih očekujte.
  • Dajte im vremena koliko im je potrebno. Često i sami jureći rokove, primenjujemo načine rešavanja na koje smo navikli, ne stignemo da probamo nešto novo, jer za to nikada nemamo dovoljno vremena. Dajte nekada vremena, sebi i drugima, bar jedan dan u nedelje ili mesecu, dajte priliku zaposlenima da daju neku novu ideju, da razmisle šta bi oni promenili ili primenili, na projektu/organizaciji,…
  • Dajte im priliku da (za svoju ideju) naprave jasan plan, ili da za neku zadatu ideju (ili izazov) sami naprave svoj plan realizacije. “Kako bi vi rešili ovu situaciju?” je dobro pitanje koje budi realizatora. “Kako bi ovaj plan mogao da bude još bolji” je dobro pitanje koje budi analitičara. Ili, “da li smo mogli to da rešimo na još bolji način i koji?”
Kreativnost se budi i promenom nekih svakodnevnih uobičajenih aktivnosti. Recimo, prvu kafu popijte na mestu gde inače ne pijete (terasa, ispred zgrade, u kancelariji kod kolege,…), probajte čaj umesto kafe, probajte novu vrstu keksa uz kafu; ako ne idete na pauzu napolje, to uradite; sastanak tima održite u obližnjem kafiću umesto u kancelariji;… unesite malu promenu da bi se desila velika promena. Dozvoliti sebi da se iznenadite, da iznenadite čak i sami sebe.
Velike promene se dešavaju kao zbir puno malih promena
A šta ako neka naizgled kreativna ideja na uspe? Budite strpljivi. Radite na pozitivnoj i proaktivnoj timskoj atmosferi. Unutrašnja radost pomaže ljudima da budu kreativni, nasuprot nezadovoljstvu koje je ubija. Pozitivnim stavom možete pomoći i sebi i drugima da se osećaju dobro, zadovoljno, samim tim će biti i kreativniji i produktivniji. Autor: Aleksandra Đorović, International NLP Master Trainer i Coach