Pet neočekivanih ciljeva za transformaciju vašeg života u narednoj godini

Zamislite trenutak kada ste poslednji put uradili nešto zaista drugačije,znate onaj osećaj uzbuđenja kada započinjete nešto novo, drugačije ili kada vam um preplavi nova ideja. Taj osećaj kada prekoračite granice poznatog, kada vas nešto novo iznenadi i obogati.

U svetu gde smo često zarobljeni u rutinama, predlažemo vam pet jedinstvenih ciljeva koji će ove godine uneti novu svetlost u vaš život.

1. Vreme je za novi hobi – za istraživanje sebe i građenje novih veština…ali i širenje kruga prijatelja

Razvijanje novih veština kroz hobije podstiče kreativnost i otvara um. Studija Univerziteta u San Francisku pokazuje da učenje novih veština može poboljšati našu kognitivnu funkciju i neuroplastičnost mozga.

Evo par predloga koji mogu da se nađu na spisku za postavljanje ciljeva:

 • Učenje sviranja nekog instrumenta ili pevanja
 • Pohađanje časova slikanja ili keramike – pored buđenja kreativnosti i građenja veštine, uvek ćete imati originalni poklon za drage ljude.
 • Učenje novog jezika putem aplikacija ili online kurseva.
 • Pisanje kratkih priča ili poezije – neka te emocije u vama dobiju svoj izraz
 • Fotografisanje prirode ili urbanog pejzaža – za ovo vam je potrebno samo malo investiranja vremena u neki youtube video kurs, vaš mobilni telefon i šetnja do obližnjeg parka.

2. Volontiraj jer darivanje obogaćuje dušu

Volontiranje razvija empatiju i socijalnu svest. Harvard Business Review ističe da volontiranje ne samo da pomaže zajednici, već i unapređuje ličnu dobrobit i profesionalni razvoj. Kada darujemo poklon, ideju, svoje vreme mi tada imamo osećaj smisla i svrhe što je neprocenjivo i za one kojima darujemo ali i za našu motivaciju.

Evo nekoliko ideja za volontiranje koje bi mogle inspirisati:

 • Pomaganje u lokalnoj kuhinji za beskućnike – ovo vam pruža priliku da se povežete s ljudima iz različitih sfera života.
 • Rad sa decom u oblasti obrazovanja ili umetnosti – iskoristite svoju kreativnost da obogatite iskustvo mladih umova, podelite sa njima nešto u čemu ste dobri. Super je ideja da sa vaspitačima iliučiteljima iz lokalne zajednice organizujete druženje sa decom gde ćete im pričati o svom poslu i profesiji i dati im ideju šta znači biti menadžer, vatrogasac, medicinska sestra…
 • Angažovanje u ekološkim projektima, kao što je čišćenje plaža ili parkova – doprinosite očuvanju prirode i učite o ekološkoj svesti. Kada su ovakve akcije u pitanju, uvek je sjajno povesti decu kako bi se družili ali i gradili naviku ekološke osvećenosti, ipak ova planeta ostaje njima na korišćenje.
 • Učestvovanje u gradskim inicijativama za pomoć starijim osobama – podelite toplinu i pažnju sa onima koji su često zaboravljeni.
 • Organizovanje ili učestvovanje u događajima za prikupljanje sredstava za humanitarne svrhe – spojite zabavu i humanost za veće dobro.

3. Odmori od tehnologije

Digitalni detoks može smanjiti anksioznost i poboljšati mentalno zdravlje, potvrđuje istraživanje Univerziteta u Pensilvaniji.

Predlozi za digitalni detoks:

 • Provođenje vikenda bez korišćenja mobilnog telefona ili računara – iskoristite to vreme za povezivanje sa prirodom ili dublje razgovore s voljenima.
 • Zamena vremena provedenog na društvenim mrežama sa čitanjem knjiga – ponovo otkrijte zadovoljstvo u uranjanju u priče i učenju.
 • Večernje šetnje bez slušalica, uživajući u zvucima okoline – povežite se sa svetom oko sebe i njegovim prirodnim ritmovima.
 • Večera sa porodicom ili prijateljima bez tehnoloških uređaja na stolu – podstaknite prave, neometane razgovore.
 • Pisanje dnevnika ili pisma rukom umesto tipkanja – pružite sebi priliku za sporiji, promišljeniji izraz. A i naučno je dokazano da se centar za kreativnost i rešavanje problema u našem mozgu ne aktivira na isti način kada pišemo rukom i kada tipkamo.

4. Svoj dnevnik podigni na viši nivo

Vođenje dnevnika zadovoljstva pomaže u razvoju pozitivnog stava. Studije pokazuju da zapisivanje stvari koje nas čine srećnim može povećati naš osećaj zahvalnosti i zadovoljstva životom.

Kako voditi dnevnik zadovoljstva:

 • Zapisivanje tri stvari za koje ste zahvalni na kraju svakog dana – to može biti nešto jednostavno, kao što je ukusan obrok ili topao zagrljaj.
 • Vođenje nedeljnog dnevnika sa fokusom na pozitivne događaje – neka to bude vaš lični podsetnik na lepe trenutke.
 • Fotografisanje malih trenutaka radosti i kreiranje foto dnevnika – vizualno dokumentujte svoje srećne trenutke.
 • Razmena dnevnika zadovoljstva sa prijateljem ili članom porodice – delite svoje iskustvo sreće sa drugima.
 • Kreiranje vizualnog dnevnika korišćenjem crteža ili kolaža – izrazite svoju kreativnost i zahvalnost kroz umetnost.

5. Pronađi nove ekipe ljudi

Stvaranje novih veza izvan uobičajenih socijalnih krugova obogaćuje naš život i doprinosi mentalnom zdravlju. Druženje sa ljudima različitih perspektiva širi naše vidike i podstiče razumevanje.

Kako izgraditi nove odnose:

 • Pridruživanje lokalnoj grupi za hobi ili interesovanje – pronađite ljude sa sličnim strastima.
 • Učestvovanje u događajima za mreženje ili društvenim okupljanjima – budite otvoreni za nova poznanstva.
 • Organizovanje ili prisustvovanje tematskim večerima – delite iskustva i učite od drugih.
 • Volontiranje u zajednici – upoznajte ljude različitih profila i životnih priča.
 • Online kursevi ili radionice koji podstiču interakciju među učesnicima – proširite svoj profesionalni i lični krug.

Svaki od ovih ciljeva nudi priliku za lični rast, nova iskustva i stvaranje značajnih veza koje mogu trajno obogatiti vaš život.

I da rezimiramo…

Ovi ciljevi nisu samo spisak zadataka; oni su putovanje ka dubljoj samospoznaji i ispunjenijem životu. Kada se osvrnemo na godinu koja je pred nama, postavimo ciljeve koji će nas podstaći da rastemo, otkrivamo i povezujemo na načine koje nikada nismo zamislili. Vaša avantura počinje dan

Ako želiš da ciljeve ove godine postaviš na drugačiji način, kreiraš sistem koji će ih podržati da se ostvare, upoznaš nove ljude i na 5 sati odmoriš od tehnologije. Pridruži nam se na radionici “Daj priliku godini da bude najbolja”. Zajedno ćemo u novogodišnjoj atmosferi uz miris cimeta i sjaj magične prašine, hajde da zajedno kreiramo nove početke i promene koje će biti trajne.

Prijavi se na našu radionicu „Daj priliku godini da bude najbolje“