3 strategije da poboljšaš svoju emocionalnu inteligenciju

Emocionalna inteligencija je ključna veština koja garantuje veći uspeh, produktivnost, veću zaradu i bolje vođstvo. U svetu poslovanja, emocionalna inteligencija je sve više cenjena i tražena od strane poslodavaca i pojedinaca jer ima duboki uticaj na sve što osoba radi. Omogućava nam da budemo svesniji i razumemo sve one oko nas, što vodi ka boljim i korisnijim akcijama i interakcijama.

Šta su emocije?

Emocije su procesi. Funkcije su mozga koje imaju tri odvojene komponente: svest, iskustvo i reakcija. Osnovne karakteristike emocija uključuju:

  • Ponekad su vidljive na licu.
  • Često su uzrokovane spoljašnjim ili unutrašnjim podsticajima, poput dobijanja dobre ili loše vesti, ili unutrašnjim, poput sećanja na nešto iz prošlosti.
  • Proizvode fizičke promene – bilo energizirajuće ili iscrpljujuće – u telu.
  • Olakšavaju komunikaciju jer vidljivi znaci signaliziraju šta osoba oseća, što pomaže drugima da razumeju šta se događa.

Kako poboljšati emocionalnu inteligenciju?

  1. Budite bolji u identifikaciji sopstvenog emocionalnog stanja. Prvi korak je emocionalna samoidentifikacija i samosvest, sposobnost da sebe poznajete i razumete svoja osećanja. Praktikuj svesnost. Svesnost je ključ za emocionalnu inteligenciju. To znači da treba da budete svesni svojih emocija, da ih prihvatite i da se nosite sa njima na prikladan način. Jedan od načina da poboljšate svoju svesnost je da praktikujete meditaciju. Istraživanja pokazuju da meditacija može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti, kao i u poboljšanju emocionalne inteligencije.
  2. Težite razumevanju. Veliki deo emocionalne inteligencije, pored razumevanja sebe, je učenje kako identifikovati i reagovati na emocionalna stanja drugih. Razvijaj empatiju. Empatija je sposobnost da osetite i razumete emocije drugih ljudi. Razvijanje empatije može pomoći u poboljšanju vaših odnosa sa drugima. Jedan od načina da razvijete empatiju je da slušate ljude i pokušate da razumete njihove perspektive. Takođe možete da praktikujete vežbe empatije, kao što su razmišljanje o tome kako bi se osećali drugi ljudi u određenoj situaciji.
  3. Fokusirajte se na odnose. Kada ste bolje svesni svojih emocionalnih stanja i onih drugih, sledeći korak je fokusiranje na to kako radite sa drugima socijalno i profesionalno, kako biste učinili svoje odnose efikasnijim i prijatnijim.
  4. Učite iz svojih grešaka. Jedan od ključeva emocionalne inteligencije je sposobnost da se nosite sa neuspehom i učite iz svojih grešaka. Umesto da se fokusirate na svoje greške, pokušajte da se fokusirate na ono što možete naučiti iz njih. Razmislite o tome šta ste mogli da uradite drugačije i kako možete primeniti ove lekcije u budućnosti.

Zašto je emocionalna inteligencija važna u poslovanju?

Emocionalna inteligencija je ključna za uspeh u poslovanju jer utiče na svakodnevne zadatke, kako u ličnom životu, tako i u poslovanju. Za lidere i izvršne direktore, odluke o zapošljavanju, poslovnim prilikama i vođenju timova često se donose na osnovu emocionalne inteligencije.

Emocionalna inteligencija je važna na radnom mestu kako biste mogli da percipirate, razumete i upravljate emocijama sebe i drugih. Biti emocionalno inteligentan znači biti sposoban da razumete i upravljate svojim emocijama, kao i da empatišete sa drugima, što je važna poslovna veština.

Studije slučaja o emocionalnoj inteligenciji u poslovanju

Studije slučaja pokazuju da emocionalna inteligencija ima značajan uticaj na uspeh u poslovanju. Na primer, američka vazduhoplovna snaga koristila je EQ-I za izbor regrutera i otkrila je da najuspešniji regruteri postižu znatno više rezultate u kompetencijama emocionalne inteligencije kao što su asertivnost, empatija, sreća i emocionalna samosvest. Otkrili su da su uštedeli 3 miliona dolara godišnje koristeći emocionalnu inteligenciju za izbor regrutera.

U jednoj multinacionalnoj konsultantskoj firmi, partneri koji su postigli rezultate iznad medijana na 9 ili više od 20 kompetencija ostvarili su 1,2 miliona dolara veći profit od svojih računa nego drugi partneri – povećanje od 139 posto.

U L’Orealu, prodajni agenti odabrani na osnovu određenih emocionalnih kompetencija značajno su nadmašili prodavce odabrane koristeći staru proceduru selekcije kompanije. Prodavci odabrani na osnovu emocionalne kompetencije prodali su za 91.370 dolara više nego drugi prodavci, što je rezultiralo neto povećanjem prihoda od 2.558.360 dolara.

Ove studije slučaja pokazuju koliko je emocionalna inteligencija važna za uspeh u poslovanju i kako može značajno poboljšati performanse i profitabilnost.

NAVIGATOR

Saznaj više

NLP PRACTITIONER

Pogledaj

Ne znaš odakle da počneš?

Piši nam