Šta je važno da znate kod pravilnog postavljanja ciljeva?

“Ako nešto dovoljno jako želite, ceo univerzum se uroti da vam se želja ispuni.” Tako kaže Paolo Koeljo. Mi se delimično slažemo sa ovom tvrdnjom, a objasnićemo i zašto: Divno je kada znate šta želite, maštate o tome, puni ste entuzijazma i volje kad pomislite na svoju želju. Međutim, to nije dovoljno da se ona i ostvari. Sama želja nije dovoljna, potrebno je da je „oživite“, da joj date ime, oblik, boju, da je uklopite u svoj život, odredite vreme kad ona treba da se ispuni i šta je sve potrebno da preduzmete da bi se ispunila. Tek kada krenete u konkretnu akciju, tada ste na pravom putu. Tek tada želja postaje cilj – kad ima jasnu strukturu. Nemojte da vas ovo obeshrabri da ipak snažno želite, jer želja je prva skica, iskrena želja je osnov ili temelj kome treba nadgradnja. Uvek počnite od pitanja „Šta je ono što zaista želim?“, „Šta mi je važno?“ Ako niste sigurni, predlažemo da odmah pogledate i ovaj tekst. A sada da se vratimo na ono zbog čega ste ovde. Kako da sve ono što želite počne i da se ostvaruje tako što ćete pravilno postaviti cilj.

Kako da znam šta treba da radim da bi cilj bio ostvaren?

Pre svega, važno je da na pravi način shvatite šta znači cilj. Ako osećate da vam vaš cilj stvara nemir, moguće je da ste ga pomešali sa zadatkom. Zadaci su samo koraci koje vode do vašeg cilja, a sam cilj definišite kao događaj u budućnosti i posmatrajte ga kao da je već ostvaren kako biste mogli da ga opišete što detaljnije. Upotrebite maštu, vizualizujte dan kada je cilj ostvaren, dodajte toj slici boje, osećaje, zvukove – što ga „stvarnije“ zamislite to ćete vam postajati jasnije šta je ono što treba da preduzmete da biste do cilja došli. Upitajte se: „Šta je to što vidim?“, „Kako se osećam?“, „Kako izgledam sada kad je cilj ostvaren?“, „Ko je pored mene?“

Pronađite podršku

Kada definišete svoj cilj, fokusirate se na njega, napravite plan i krenete korak po korak u realizaciju, važno je da se okružite ljudima koji su pozitivni, spremni da vas podrže i raduju se vašem uspehu. Razgovarajte o svom cilju samo ako osećate da imate sistem podrške, jer se može desiti da ponekad odustajemo zbog toga što nas okruženje uverava da je nešto što smo zacrtali teško ili nemoguće. Rad na ciljevima je veoma važan na našim edukacijama. Grupa koju ovde upoznajete, zajedno sa nama trenerima postaje vaš sistem podrške. Mnogo je lakše kad pored sebe imate nekoga da vam postavi pravo pitanje i da vam time otvori novi horiznont u glavi. Već na uvodnoj BASIC edukaciji se bavimo željama i ciljevima i pomažemo vam na putu ostvarenja. Za sve dobre stvari je potrebno vreme, a ako ne znate odakle da počnete, hrabro istupite iz zone komfora, ovo je sjajan prvi korak. A onda, granice se polako brišu.