Kako napraviti vision board koji zaista radi?

Da li vam je palo nekad na pamet da bi bilo idealno da imamo tu moć da uzmemo četkicu u ruke i naslikamo mesto gde bismo sada najradije bili, da naslikamo posao kakav želimo, naslikamo kako želimo da izgledamo, život kakav želimo da živimo?Kako bi to samo to bilo fantastično da postoje takve slike kao naš podsetnik kako bismo želeli da nam izgleda život!Ono što je najbolje od svega, naš mozak baš tako voli da funkcioniše, voli kad mu nacrtamo/naslikamo šta da radi. Naš mozak traži fokus i mnogo više voli da mu pokažemo na čemu da radi, čemu želimo da kažemo DA, a ne šta nećemo, jer sa tim šta nećemo naš mozak ne zna šta da radi, pa trudeći se da to ne radi, baš to radi. To bi značilo da mi našem mozgu treba da nacrtamo baš ono što želimo da mu (nam) bude fokus ili na kojim ciljevima da radi. Uostalom, naš mozak baš to radi svake noći, stvara razne događaje i slike, kombinujući ih iz raznih iskustava.Nekad je teško reći ili napisati šta želimo, i sigurno bi bilo lakše nacrtati/naslikati, naći slike koje nas asociraju. Naš mozak voli stvaranje, voli kreativnost, pa ajde da se poigramo i damo mozgu ono što mu treba, povećamo šansu da živimo baš ono što želimo.Zato je korisno naučiti kreirati vision board.

Kako bi bilo da to započnete već ovog meseca i napravite svoj prozor ka sledećoj godini, pogledate šta vas tamo čeka? Može biti interesantno, zar ne?

Koja je svrha vision board-a?Postavljanje ciljeva na papir ili tablu u vidiljivoj formi povećava mogućnost njihovog ostvarenja. Ima puno istraživanja koja pokazuju da naš mozak sve što proživi u umu isto doživljava kao pravo iskustvo, kreiraju se iste neuronske veze. Vision board može pomoći vizuelizaciji i tom doživljaju. Povećava motivaciju, želju za realizacijom, pokreće na akciju, jer na njemu su baš tvoji ostvareni ciljevi.Pa evo kako da ga kreiramo korak po korak:1. Počinjemo pitanjem: Šta je to što želim? Pri kreiranju vision boarda, odvoj vreme koje možeš da posvetiš sebi, da na miru razmisliš šta je to što želiš. Izaberi jednu ili dve životne oblasti (posao, ljubav, prijatelji, zdravlje, porodica,…), fokusiraj se na ono što želiš da dostigneš/promeniš, razmisli i o tome za koji period to treba da se desi (jako je bitno znati tačan datum za koji kreiraš vision board, datum kada će sve već biti ostvareno). Daj sebi priliku da zamisliš i proživiš u umu ono što želiš.

Kad znaš ŠTA, lakše ćeš naći KAKO.

2. Pripremi sve što ti je potrebno. Izaberi tablu od plute ili običan veći karton. Izaberi razne magazine, koji bi predstvaljali tvoje ostvarene ciljeve. U redu je i pregledati Pinterest/Instagram za ideje, odštampati neke slike koje ti se svide, ako ih nema u novinama. Spremiti još makaze, lepak, razne stikere i sve one detalje koji ti se učine korisnim.3. Prepusti se i uživaj u stvaranju. Zalepi/postavi na svoj vision board sve ono što asocira na tvoje ostvarene ciljeve, dodaj sve one detalje koje ga čine savršenim tako da kad pogledaš u njega kažeš sebi “ovo je baš ono što želim da doživim”. Ne razmišljaj da li je to moguće, ionako je to samo tvoj vision board, ionako je to samo tvoj život, igraj se. Život je igra, a ti određuješ pravila. Ako umeš da crtaš, slikaš ili dizajniraš, slobodno ga i tako uredi, nema granice, ti si stvaralac, ti određuješ kada je dovoljno dobro i kada je završeno.4. Pronađi mu upečatljivo mesto. Postavi svoj vision board na mesto koje zaslužuje. Postavi tu vizuelizaciju svog idealnog života negde gde ga možeš često videti. Svaki dan. Može biti na radnom stolu, pored kreveta, u kihinji, gde god ti proceniš da mu je mesto. Tvoj idealan život zaslužuje vidno mesto u tvom životu! I naravno, ako poželiš da nešto dodaš/promeniš, slobodno to i uradi. Jer, kao što sam naglasila, ti određuješ da li je dovoljno dobro, da li je proces završen ili su potrebne promene.

Radi na ostvarenju svojih ciljeva, da ne bi radio na tuđim.

Većina ljudi koja je probala ovu sjajnu tehniku vizuelizacije, uživa u procesu kreiranja, traženja slika, seckanju i lepljenju. Međutim, ono što se često dešava je da prvi korak, a to je da uvidimo šta zaista želimo nije uvek dovoljno jasan, pa ako postoje teškoće u traženju slika i bilo kakav otpor, najčešće je to uzrok. Ako ti je potrebna podrška, i želiš pomoć pri određivanju šta je to što treba da staviš na svoj vision board, pridruži nam se na radionici Daj priliku godini da bude najbolja koja je prava prilika za to, jer ceo dan osvećujemo radu na tome da otkrijete šta je to što želite, a onda i kako da to vizualizujete, povežete se s tim i kreirate efikasan cilj i plan koji će vas voditi ka ostvarenju.Anja Tomić i ja smo prošle kroz ovaj proces na stotine puta, jednim delom kreirajući za sebe, a najviše posmatrajući koliko radosti, uzbuđenja i motivacije donosi ljudima na našoj radionici i edukacijama. Ove godine, radionica Daj priliku godini da bude najbolja, održaće se online putem zoom platforme, u nedelju 6. decembra od 11h – 16h. To vam može biti još zabavnije i kreativnije, da u udobnosti svog doma, zauzmete omiljeno mesto i posvetite vreme kreiranju svoje idealne budućnosti.Ovde se možete prijaviti za radionicu.Radujemo vam se!Autorka teksta: Aleksandra Đorović, NLP Trener i kouč